fredag 6 februari 2015

Zebratårta

Provade att göra en zebratårta för att de ser så himla häftiga ut. Den är super god och är värd att göra. Här har ni receptet om ni själva vill prova

För att göra denna tårta behöver man färger att färga smeten med. Jag valde vit, svart och rosa som jag såg på en annan tårta.
Det är bäst att använda pastafärger istället för karamellfärger (finns att köpa på internet)
Du behöver också en glasskopa, men det går bra att använda matskedsmått om man inte har någon glasskopa hemma.

Tårtbotten

Ingredienser (2 st runda 20 cm bottnar) :

4 ägg
4,5 dl strösocker
2 1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljessens (kan bytas ut mot vaniljsocker)
2,25 dl(225ml) mjölk
1,7 dl vegetabilisk matolja
5,6 dl vetemjöl
Rosa, svart och vit pastafärg(eller annan färg som ni tycker om)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och salt i en matberedare.
Tillsätt oljan och lägg sedan ett ägg i taget, fortsätt blanda och sedan ner vaniljessensen/vaniljsocker.
Tillsätt mjölken i omgångar och fortsätt blanda till smeten är jämn och fin. Dela upp smeten  i tre skålar. En skål med hälften av skålen och de andra två med 1/4 i varje skål.
Färga smeten i den största skålen med vit färg(man kan även låta den vara naturell om man inte vill ha vit färg) och färga ena av de med mindre smet med rosa färg och den andra med svart färg.
Klä två st runda 20 cm bakformar med bakplåtspapper eller smörj och bröa dem.
Skopa sedan upp en liten klick av varje färg i mitten av bakformen så att "cirkelmönster" bildas (jag började med den vita smeten, sedan den svarta och sist den rosa smeten). Upprepa till du använt ca halva smeten. Gör likadant med den andra bakformen (du ska få två enskilda tårtbottnar).
Det är lättare att se när man har tagit hälften av smeten om man fyller båda bakformarna samtidigt(en vit klick vit i en av varje bakform osv).
Grädda bottnarna i ca 35-40 minuter (kan behövas längre tid beroende på vad man har för ugn.
Se till att provstickan kommer ut torr.
Låt bottnarna svalna.
Jag rekommenderar att man bakar tårtbotten några dagar innan den ska serveras och lägger ner de i avfallspåsar(eller vanliga plastpåsar) och fryser in de. Man tar ut tårtbottnarna ca 30 minuter innan tårtan ska fyllas. När tårtbotten har tinat kan man skära den(då får man rakare bottnar).


Innan bottnarna sätts i ugnen ser de ut såhär.

                                 

                                                                      Färdig ovanifrån



Klassisk amerikans vaniljsmörkräm frosting

Ingredienser:

225 g rumstempererad osaltat smör(jag använder laktosfritt smör som är mycket mjukare)
7-8 dl florsocker
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljessens
Ev upp till 4 tsk standardmjölk att ,"tunna ut", få rätt konsistens på smörkrämen

Gör såhär :

Vispa smöret ett par minuter med en matberedare tills vitt och fluffigt.
Tillsätt sedan florsocker i omgångar (för att undvika att florsockret flyger överallt). Tillsätt därefter vaniljessens och salt och vispa ytterligare ett par minuter.
Tillsätt ev. lite mjölk om du vill ha en "tunnare" konsistens på smörkrämen.


Montering av tårtan

Skär till bottnarna så att de är raka. Lägg den skurna sidan uppåt och stryk på ett lager smörkräm.
Lägg sedan den andra botten på med den skurna sidan nedåt.
Spackla hela tårtan med smörkräm jämt och fint (om du vill dekorera runt tårtan kan du se till att spara lite av smörkrämen som du färgar rosa). Om du vill ha en zebratårta med zebra mönster kan man kavla svart sockerpasta och skära upp små ojämna remsor likt zebramönster och börja klä tårtan med de.
Fyll sedan en spritspåse med den rosa smörkrämen (använd en rund tyll till detta).
Spritsa bollar runt tårtans nedersta kant. Klart!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar