måndag 18 april 2011

Gårdagens middag



Syns kanske inte så jätte mycket men igår gjorde jag och Andreas fläskkött med vitlök =) Hur gott som helst. Tänkte skriva av receptet ur boken så kan ni kanske testa själv(mamma)
Det heter egentligen fläskkött med citron och vitlök men vi valde att göra en egen variant med champinjoner och potatis klyftor och tzatziki vid sidan om.

För 4 personer
450 g fläskfilé
50 g hackad mandel
2 msk olivolja
100 g bacon, hackat
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk hackad, färsk oregano
finrivet skal av 2 citroner
4 schalottenlökar, finhackade
2 dl kycklingbuljong
1 tsk socker
nykokta sockerärter, till servering


1. Skär fläskfilén i 4 lika stora bitar med en vass kniv. Lägg köttet mellan 2 ark smörpapper och banka ut det med en köttklubba eller ena ändan av en brödkavel(det går också att banka ut med knytnäven).
2. Skär en ficka i varje köttskiva med en vass, spetsig kniv.
3. Lägg den hackade mandeln på en bakplåt och rosta den lätt under ugnsgrillen i 2-3 minuter eller tills den är gyllengul.

4. Blanda mandeln med 1 msk av oljan, hackat bacon, vitlök, hackad oregano och finrivet skal av 1 citron. Fyll fläskköttet med blandningen.
5. Hetta upp resten av oljan i en stekpanna på medelgod värme. Lägg i schalottenlök och stek den i 2 minuter.
6. Lägg i fläskköttet och bryn det på båda sidor.
7. Tillsätt buljong och låt den koka upp på medelgod värme, sjud sedan under lock tills köttet är mört. Lyft upp köttet och håll det varmt.
8. Lägg i finrivet skal av den andra citronen och socker och koka tills skyn har tjocknat. Lägg upp köttet på 4 varma tallrikar och häll över skyn.
Servera med Sockerärter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar